En dan is de vakantie opeens weer voorbij. De wasmachine draait twee dagen achter elkaar, de kampeerspullen verdwijnen naar de zolder en de stapel oude kranten wordt doorgeakkerd. Wat is er de afgelopen weken in de wereld gebeurd?
Je hebt wel het een en ander meegekregen via de voorpagina’s van de kranten die ze in het dorp verkochten, maar verder heb je juist je best gedaan alles even achter je te laten. Dat is vakantie, toch?
Even niet bezig zijn met de zoveelste plottwist rond brexit, de handelsoorlog tussen China en Amerika en de dagelijkse hectiek op de financiële markten. Dat je terugkomt van vakantie, de computer aanzet en dan pas voor het eerst meekrijgt dat de aandelenmarkten vrijwel niet van hun plaats zijn gekomen.
Zo vertrok ik op 21 juli met de AEX op 572,20 en keerde ik op 9 augustus terug met een stand van 572,22. Tel uit je winst: 0,003% omhoog! Had ik daarentegen in het zuiden van Nederland geleefd en was ik gelijk op 7 juli op vakantie gegaan, dan had ik gedurende dezelfde periode een winst van 3,6% bij mogen schrijven. Bofkonten die zuiderlingen.
En dat zette me aan het denken.
Vakantiespreiding
In hoeverre heeft de Nederlandse vakantiespreiding tot een verschil in vakantiebeleving geleid? Het is nou eenmaal leuker terugkomen met een beurs die hoger staat, dan eentje die lager staat. Na wat spit- en graafwerk vond ik de startdata van alle regionale zomervakanties vanaf 1987, waarna ik met een spreadsheet aan de slag kon.
‘De vakantiegangers met de beste koerswinst op de camping wonen in het midden van Nederland’
Uitgaande van de volledige vakantieperiode, bleek 2011 het meest rampzalige jaar geweest te zijn om op vakantie te gaan. Het gemiddelde verlies over de drieregio’s bedroeg in dat jaar 16,7%.
Het beste jaar qua winst was 2009, met een gemiddelde winst van 13,6% over een periode van zes weken. De variatie tussen de verschillende regio’s is in sommige gevallen zeer fors geweest. Zo keerden de noorderlingen in 1997 terug met een winst van ruim 14% op de borden, waar de zuiderlingen, die dat jaar drie weken later vertrokken, bij terugkeer bijna 8% hadden ingeleverd.
Gemiddeld gesproken blijken de gelukkigste vakantiegangers – volgens deze maatstaf dan toch – in het midden van Nederland te wonen. Tijdens hun zes weken vakantie boekten ze over de afgelopen 32 jaar een gemiddelde winst van 0,7%, waar de noorderlingen (-0,3%) en de zuiderlingen (-0,7%) er per saldo op achteruitgingen.
Heb ik hier een keigoede ‘Buy-When-Mid-Netherlands-Goes-On-Holiday’-handelsstrategie te pakken? Dacht het niet. De variatie van de uitslagen per jaar is veel te groot, de steekproef en de rendementsverschillen te klein. Bovendien, dit zou een strategie zijn waarbij je alleen belegt tijdens de vakantie. Laat dat nou net de periode zijn dat je alles even achter je laat.
Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 13 Augustus 2018.